Skąd się bierze w nas ochota na słodycze? Czy to uzależnienie? ZASADY DIETY BEZCUKROWEJ

Ochota na słodycze jest dużym problemem dla osób będących na diecie lub chcących żyć zdrowo. Nie od dziś wiadomo, że produkty zawierające duże ilości cukru naszemu organizmowi nie służą. Nadmierna ochota na słodkie, wysokokalorycze produkty może mieć kilka przyczyn, którym warto się przyjrzeć. Zrozumienie potrzeb naszego organizmu nam wiele wyjaśnić. Zanim jednak o tym, warto przypomnieć, czemu słodycze nie powinny być produktem, po który często sięgamy.

Dlaczego słodycze są złe?

Przede wszystkim słodycze nie służą naszej wadze i sięgając po nie często, łatwo jest przybrać nowe kilogramy. Aby schudnąć, należy zadać sobie sporo trudu oraz zmienić nawyki żywieniowe. Dodatkowo, zmiana figury często odbija się równie na naszej psychice, w tym na poczuciu własnej wartości, które odwrotnie do wagi potrafi zmaleć. Z kilogramami przychodzi również nieprawidłowy metabolizm, otłuszczenie organów i brak równowagi hormonalnej, a w dalszej kolejności cukrzyca, wysoki cholesterol, choroby serca czy nadciśnienie.

Słodkie produkty szkodzą bardzo uzębieniu, ponieważ cukier to idealna pożywka dla złych bakterii, co skutkuje powstaniem próchnicy. Nie pomoże tu nawet częste mycie zębów. Dodatkowo, gwałtowny wzrosty poziomu cukru we krwi powoduje wahania nastroju, które nie sprzyja codziennemu funkcjonowaniu – zarówno na płaszczyźnie zawodowej, jak i prywatnej. Robert Lustig, profesor z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco twierdzi, że cukier działa na mózg człowieka destrukcyjnie, zaburza zdolności poznawcze oraz umiejętności podejmowania decyzji.

Słodkie produkty najczęściej zawierają sacharozę oraz syrop glukozowo-fruktozowy, który bardzo obciąża wątrobę. Jest ona zmuszana do ciągłego przetwarzania fruktozy w tłuszcz.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia

Nomen omen, to powiedzenie idealnie sprawdzi się w przypadku cukru. Im częściej jemy słodkie jedzenie, tym częściej mamy na nie ochotę. Nasz organizm się domaga czegoś, co zaspokoi jego pragnienie na cukry. Gdy nasz organizm otrzymuje słodycze, wówczas trzustka produkuje insulinę, której zadaniem jest zwalczenie cukru. Gdy poziom cukru jest niski, znowu mamy ochotę na słodycze.

Dlaczego chcę jeść słodkie?

Za chęć na słodkie odpowiadają również niedobory: witamin z grupy B, witaminy C, cynku, chromu czy manganu.

Niestety w utrzymaniu nienagannej figury nie pomaga stres, który powoduje podwyższenie poziomu kortyzolu, co z kolei skutkuje zwiększoną produkcją insuliny.

Czasami za nadmierną ochotą na produkty bogate w cukry stoi choroba nadnerczy, która może zaburzyć poziom kortyzolu. Kolejną przypadłością sprzyjającą jedzeniu słodyczy jest drożdżyca, bo drożdżaki z rodzaju Candida, które ją powodują, uwielbiają słodkie otoczenie.

Badacze kultury coraz częściej określają tryb współczesnego człowieka jako szybki i stresujący. Konsekwencją jego prowadzenia może być tendencja do poddawania się wahaniom nastroju oraz różnorodnym nałogom. Jednym z nich jest nadmierna skłonność do spożywania przetworzonej, niezdrowej żywności, w tym słodyczy, które równie mocno jak narkotyki czy alkohol potrafią od siebie uzależnić. Skąd bierze się ten szkodliwy nawyk i jak można go zwalczyć? Dowiedz się, zanim będzie za późno – słynne hasło: ,,lepiej zapobiegać niż leczyć’’ ma tu swoje szczególne zastosowanie.

Cukier to nie tylko słodycze, czyli czym jest cukier ukryty

Obecnie w zdecydowanej większości sklepów spożywczych znajdziemy choć jeden produkt, który można śmiało zaliczyć do kategorii słodyczy. Mowa tu też o tzw. ukrytym cukrze, zawartym w wyrobach, które zazwyczaj z nim się nie kojarzą, jak np. w wędlinach, parówkach, pieczywie, makaronie. Ponieważ producentom takiego niezdrowego jedzenia zależy głównie na napędzaniu machiny zysku z ich sprzedaży, zdrowie konsumentów narażone jest na szwank. Nie tylko w kwestii fizycznej, gdzie taki sposób odżywiania może prowadzić do kaskady stanów zapalnych w organizmie, ale również ze strony psychicznej mogą pojawić się negatywne konsekwencje. W głównej mierze jest to spowodowane tym, że skład fast-foodów oraz słodkich rzeczy jest specjalnie wzmacniany dodatkiem substancji, które mają do siebie ,,przywiązać’’ klienta, co w praktyce przekłada się na proces uzależnienia. A z niego, jak dobrze wiemy, nie jest łatwo wyjść, zwłaszcza, że często nawet nie zdajemy sobie sprawy lub po prostu przechodzimy obojętnie wobec licznych doniesień naukowych mówiących o druzgocącym wpływie tzw. śmieciowego jedzenia na stan naszego organizmu. Zachowujemy się trochę jak palacz, który kupując papierosy, niejako w pakiecie kładzie na swoje barki widmo negatywnych następstw swoich czynów. I jeśli w tym momencie wydaje się nam, że nadmierna ochota na słodycze względem nałogu nikotynizmu lub podobnego jemu, np. narkotykowego czy alkoholowego, jest jedynie drobnostką, mylimy się. Dlaczego? Przekonajmy się sami!

Uzależnienie od słodyczy – czym jest i skąd się bierze? 

Już od najmłodszych lat rodzice raczyli nas słodkimi prezentami z okazji urodzin czy innych rodzinnych uroczystości lub była to forma nagrody w zamian za wykonanie jakiegoś zadania np. posprzątanie pokoju albo forma pocieszenia. Po spożyciu czegoś słodkiego poprawia się nastrój, następuje odprężenie, a troski na jakiś czas mijają. Jeśli spożywanie słodyczy traktujemy jako zwykłe urozmaicenie jedzenia, pozwalając sobie ,,na małe co nieco’’ od czasu do czasu lub kiedy nadarzy się ku temu okazja, nie mamy raczej powodów do zmartwień. Gorzej jeśli słodycze znajdują się na stałe w naszym jadłospisie, trudno nam wyobrazić sobie ich brak oraz służą nam one do odstresowania się po całym dniu zajęć. 

Słynny amerykański pediatra i specjalista od walki z otyłością – profesor Robert Lustig, powiedział na łamach jednego z tygodników naukowych, że nadmierna konsumpcja cukru stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia społeczeństw; jego zdaniem w państwach powinno wprowadzić się specjalne regulacje, podobne do tych zastosowanych w przypadku nałogu alkoholowego oraz nikotynowego. Według profesora Lustiga, cukier działa na mózg w analogiczny sposób jak jedne z najbardziej uzależniających substancji – kokainy oraz heroiny. Z biologicznego punktu widzenia powodem takiego stanu rzeczy jest to, że w wyniku nadmiernego spożywania słodkich artykułów spożywczych, może dochodzić do zmian w stężeniu kilku ważnych substancji, znajdujących się wewnątrz naszego organizmu. Co do nich zaliczamy?

Serotonina. Zaraz po spożyciu czegoś słodkiego w organizmie podnosi się stężenie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. To właśnie ona odpowiada za dobry nastrój, stan relaksu oraz pozytywne pobudzenie. Zbyt niskie wartości tej substancji mogą powodować duże wahania nastroju, w tym stać się przyczyną do wystąpienia depresji. Udowodniono, że osoby otyłe, nałogowo spożywające słodkie rzeczy, mają niski poziom serotoniny w organizmie.

Endorfiny. Wyzwalają one uczucie szczęścia oraz zadowolenia. Kiedy spożywamy coś słodkiego nasze kubki smakowe zostają podrażnione w specyficzny sposób, przez co podwzgórze wzmaga wydzielanie endorfin. Niestety jak wykazano, są to substancje silnie narkotyczne, stąd osoby, które sięgają po słodycze, zwłaszcza w stresujących chwilach, mogą łatwo stać się niewolnikami takiego euforycznego stanu.

Fenyloetoloamina. Silnie pobudza układ nerwowy, przez co dochodzi do produkcji dopaminy – neuroprzekaźnika, który pomaga kontrolować w mózgu układ nagrody wywołujący uczucie przyjemności oraz zadowolenia. Słodycze tak jak większość innych nałogowych substancji, zaburzają wydzielanie dopaminy – w przypadku jej braku w organizmie następuje przymus jej przyjmowania w postaci słodkich rzeczy.

Kortyzol. Podobnie działa kortyzol, który jest aktywowany w sytuacjach napięcia i stresu. U osób, które mają zachwianą gospodarkę związaną z tym hormonem, może występować zwiększone łaknienie na słodkie. Warto dodać, że im większa ilość kortyzolu we krwi, tym większa oporność na działanie insuliny i tym szybsze odkładanie się tkanki tłuszczowej. 

Grelina. Zmęczenie i mała ilość snu prowadzi do wydzielania się nadmiernych ilości greliny – hormonu odpowiedzialnego za apetyt. W badaniach wykazano, że po nieprzespanej nocy, organizm w następny dzień domaga się większej ilości jedzenia niż normalnie; niestety dotyczy to zwłaszcza produktów z wysoką zawartością węglowodanów.

Oprócz zmian w stężeniu wymienionych substancji za stan nałogowego spożywania słodkich rzeczy mogą odpowiadać również zaburzenia psychiczne, jak np. depresja. Badania przeprowadzone w USA pokazały, że dzieci z tą przypadłością mają o wiele większy pociąg do słodyczy niż ich zdrowi psychicznie rówieśnicy. Po słodkie rzeczy znacznie częściej sięgają również osoby z niespełnionymi uczuciami oraz z zaburzeniami emocji i osobowości. 

Co ma wspólnego cukier z glikacją? 

Z dietą, w której składzie znajduje się duża ilość węglowodanów oraz innych szkodliwych składników wiąże się zjawisko zwane glikacją. Odpowiada ono za wiele destrukcyjnych zmian w organizmie. Wszystko ma swoją przyczynę w fakcie, że nadmierna ilość cukrów w krwiobiegu pozostawiona jest niejako ,,bez kontroli’’. Ponieważ ostatecznie muszą one umiejscowić się w danym, konkretnym miejscu, wyłapują cząsteczki białkowe w całym organizmie i przyłączają się do nich, tworząc kompleksy białkowo-cukrowe, zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji – AGE (ang. Advanced Glycation End-Products). AGE wywołują stres oksydacyjny oraz liczne reakcje zapalne w całym organizmie, powodujące rozległe uszkodzenia tkanek.

Cukier i uroda

Cukry mogą też łączyć się z białkami macierzy zewnątrzkomórkowej np. z kolagenem i elastyną. Ta wiadomość jest zwłaszcza niekorzystna dla kobiet, które pragną zachować młodość na dłużej i przywiązują dużą wagę do wyglądu zewnętrznego. Efektem tego stanu rzeczy jest bowiem przyspieszany proces starzenia się skóry – cukier powoduje sieciowanie cząsteczek kolagenu i elastyny, które po zamienieniu się w AGE, sztywnieją i nie są w stanie pełnić swoich funkcji. Efektem tego jest wiotczenie, obwisanie i marszczenie się skóry. Nadmiar cukru w diecie może być również czynnikiem prowokującym wystąpienie trądziku, a gdy zmiany już są obecne, wpływać na ich zaostrzenie.

Oczywiście proces glikacji to nie jedyna konsekwencja ,,słodyczowego nałogu’’. 

Długofalowe konsekwencje uzależnienia od słodyczy 

Dieta bogata w cukry znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia licznych chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, schorzenia serca, zaburzenia układu krążenia oraz może zapoczątkować degradację komórek mózgowych, powodującą chorobę Alzheimera. Wysoki poziom cukru w jadłospisie może też prowadzić do zaburzeń procesu wydzielania insuliny oraz być przyczyną powstania hiperglikemii, która nieuregulowana prowadzi do wystąpienia cukrzycy, stającej się obecnie plagą naszych czasów. Pamiętajmy również, że ,,przecukrzenie’’ może wpływać na pojawianie się zaburzeń pamięci i koncentracji, co jest szczególnie dokuczliwe w przypadku młodzieży szkolnej. 

Uzależnienie od cukru – czy to dotyczy ciebie? 

Tak jak w każdym nałogu, również w przypadku uzależnienia od słodyczy, warto w pierwszej kolejności zadać sobie kilka istotnych pytań, np.: skąd bierze się u mnie nadmierna chęć na słodycze, kiedy się to zaczęło i co było tego przyczyną? Odpowiedź pozwoli dotrzeć do źródła problemu, co jest niezwykle istotne, ponieważ dopóki nie poznamy przyczyny uzależnienia, dopóty leczenie będzie jedynie objawowe lub będziemy szukać zastępczych czynności, aby ten niewyjaśniony ..brak czegoś’’ co popycha nas w ,,ramiona słodyczy’’, zaspokoić w inny sposób. Poniżej zostały zawarte kluczowe pytania, które pomogą ustalić, czy mamy problem dotyczący spożywania słodkich rzeczy w sposób destrukcyjny. 

Czy widzisz u siebie skłonność do ciągłego podjadania słodyczy oraz innych produktów zawierających cukier? 

Czy tego typu ochota nasila się zwłaszcza, kiedy jesteś pod wpływem silnych emocji? Jakie to są stany i co chcesz osiągnąć jedząc słodycze – to jest twoja nagroda za jakieś dobrze wykonane zadanie a może chcesz się pocieszyć po jakimś trudnym, stresującym doświadczeniu?

Czy mimo spożywania ,,bogatych’’ posiłków wciąż czujesz się nienajedzona i masz ochotę na coś słodkiego nawet po obfitym obiedzie? A może jednym z twoich rytuałów jest jedzenie słodyczy zaraz po przebudzeniu się?

Jak często spożywasz słodycze w ciągu dnia? Ile jesteś w stanie na nie przeznaczyć pieniędzy? Czy czasem z powodu ich braku, czujesz przymus wybrania się do sklepu, aby kupić specjalnie tylko je?

Czy miewasz trudności w skupianiu się na innych czynnościach domowych oraz zawodowych, ponieważ twoje myśli kierują się wokół słodyczy?

Czy czujesz silne napięcie oraz jakiś brak, gdy nie zjesz w ciągu dnia czegoś słodkiego? A może pojawia się wtedy w tobie silna potrzeba, a wręcz wewnętrzny przymus zjedzenia tego ,,za wszelką cenę’’? 

Czy twoi bliscy zauważyli, że szczególnie lubisz słodkie rzeczy? Czy kiedyś zwrócili uwagę na to, że to może być to chorobliwe; jeśli tak, to czy na takie uwagi zareagowałaś złością?

Czy ukrywasz się z jedzeniem słodyczy przed bliskimi?

Czy miewasz zawroty i bóle głowy, zaburzenia pamięci i koncentracji?

Jak wygląda twoja dieta, czy są w niej zawarte inne, przetworzone produkty? 

Jeśli poruszane powyżej kwestie wydają ci się znajome, a na większość zadanych pytań odpowiedziałaś twierdząco, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że jesteś uzależniona od spożywania słodkich rzeczy. Dojście do tego jest już połową sukcesu, żeby zacząć w ogóle coś z tym robić. W kolejnym etapie będziesz musiała, przed wdrożeniem jakiejkolwiek terapii, upewnić się, że za przyczyną twojego uzależnienia nie stoi jakaś biologiczna dysfunkcja. Czasem bowiem źródłem nadmiernej chęci na spożywanie słodkości jest jakaś choroba lub brak odpowiedniej ilości korzystnych substancji zawartych wewnątrz organizmu. Z tego powodu poproś swojego lekarza o zbadanie poziomu magnezu, żelaza, cukru oraz hormonów. Dopiero gdy badania wykluczą chorobę, można wdrożyć odpowiednie działania terapeutyczne. 

Jak wyjść z nałogu? Plan działania

Wyjście z ,,nałogu słodyczowego’’ nie należy do najłatwiejszych, droga bywa trudna i wyboista; zwłaszcza na początku organizm może mieć trudności z zaadaptowaniem się do nowego sytemu funkcjonowania. Z tego powodu już w ciągu pierwszych dni diety może pojawić się rozdrażnienie, obniżony nastrój, senność, wahania apetytu, bóle głowy, trudności z koncentracją oraz nudności. Pamiętaj jednak, że konsekwencją i determinacją buduje się rezultaty, dlatego warto zacisnąć zęby i dotrwać do końca, zwłaszcza, że wszystkie wymienione powyżej objawy u zdrowej osoby są całkowicie przemijalne. Na początku, zanim przejdziesz do danej terapii dietetycznej, zrób szablonowy plan działania na najbliższy czas. Pozwoli ci to wejść w nowy etap funkcjonowania z większą przejrzystością działania. Poniżej kilka wskazówek, na czym powinien on się opierać. 

1. Włącz do swojego tygodniowego planu dnia aktywność fizyczną. Uprawianie danej dyscypliny sportowej wyzwala w organizmie efekty porównywalne ze zjedzeniem czegoś słodkiego – pojawia się poczucie szczęścia, odprężenia, satysfakcji, następuje złagodzenie napięcia oraz pozbycie się uczucia frustracji i zmęczenia. Aktywność fizyczna przynosi też wiele korzyści dla zdrowia: zbija wagę, poprawia gęstość kości, wpływa na wydolność serca oraz jak udowodniono w badaniach na jednej z kalifornijskich politechnik, obniża stężenie cukru we krwi. Warto pamiętać, że taki ruch nie musi być intensywny – czasem wystarczy zwykły półgodzinny spacer, choć ważne, żeby odbywał się on regularnie, np. 3 razy w tygodniu. 

Zobacz: Joga na poprawę nastroju – ćwiczenia z Olą Żelazo

2Zdobądź wsparcie. W przezwyciężaniu jakiegokolwiek nałogu ważne jest wsparcie najbliższych oraz osób, które zmagają się z takim samym problemem bądź już go przezwyciężyły. Warto np. zapisać się do jakieś internetowej grupy i dzielić się tam swoimi przeżyciami. Z domownikami warto natomiast ustalić nowy plan spożywania pokarmów, gdzie pojawią zdrowe, nieprzetworzone produkty.

3. Poszukaj innych sposobów radzenia sobie ze stresem. Ta rada znajduje szczególne zastosowanie w przypadku osób, które mają tendencję do jedzenia w sytuacjach stresujących – musisz koniecznie znaleźć coś, co pozwoli Ci zaangażować się w nowe zajęcie i będzie na tyle absorbujące, że stopniowo będą znikać natrętne myśli związane ze słodyczami. Może to jest dobra pora do odkrycia w sobie nowych talentów lub powrót do tych, które kiedyś sprawiały Ci radość. Warto też przy okazji zatroszczyć o przestrzeń wokół sobie; w tym celu można na nowo zaaranżować pokój. Dobrym pomysłem jest wypełnienie wolnej przestrzeni pomieszczenia dużą ilością zielonych roślin, które pomogą zredukować poziom stresu.

Zobacz: KEEP CALM – naturalne uspokajacze

4. Usuń z mieszkania słodycze. Konieczne jest usunięcie z mieszkania wszelkich słodyczy i przekąsek, które zawierają cukier; nigdy też nie rób zapasów na dobry moment – będzie to powodować stres, a gdy złamiesz postanowienie, wyrzuty sumienia. W kryzysowych sytuacjach sięgnij po nasiona lub owoce, które nie zawierają zbyt dużych ilości cukru. Od czasu do czasu można też skusić się na niewielką ilość wysokogatunkowej, ciemnej czekolady. 

5. Dokładnie czytaj etykiety kupowanych produktów. Często żywność, która określana jest mianem zdrowej bądź niskokalorycznej, zawiera spore ilości cukru. Szczególnie uważaj na produkty, które zawierają cukier występujący jako: syrop z agawy, syrop z brązowego ryżu, cukier trzcinowy, brązowy cukier, karmel, syrop kukurydziany, cukier daktylowy, dekstroza, fruktoza, koncentrat soku owocowego, glukoza, miód, cukier inwertowany, laktoza, maltoza, słód, syrop słodowy, syrop klonowy, melasa, cukier nierafinowany, syrop ryżowy, syrop z sorgo, sacharoza, mączka z Chleba świętojańskiego, turbinado.

6. Jedz regularnie. Dietetycy zalecają spożywanie ok. 5 posiłków dziennie, co około 3 godziny, tak aby nie dopuścić do wystąpienia tzw. wilczego głodu i pojawiającej się w związku z nim nagłej potrzeby na zjedzenie czegoś, co szybko go zaspokoi. Szczególnie ważne w tej kwestii jest spożywanie porannego posiłku. Badania wykazały, że osoby go pomijające, wykazują większą skłonność do wahań nastroju, mają słabszą pamięć oraz brakuje im energii. Osoby niejedzące śniadań są także bardziej narażone na przyrost wagi.

7. Wyznacz sobie cel i nazwij motywację. Czy Twoim celem jest poprawa ogólnego stanu zdrowia, a może chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Postaraj bardzo ściśle określić cel Twojej bezcukrowej diety, wypisując na kartce wszystkie finalne efekty, które chciałabyś osiągnąć. 

8. Wybierz dietę. Zdecyduj się na jedną konkretną dietę; na każdy kolejny tydzień jej prowadzenia rób szczegółowy plan zakupów. 

Która dieta jest dla mnie najlepsza? 

Obecnie istnieje kilka różnych rodzajów diet, które mogą skutecznie pomóc w opanowaniu nadmiernej chęci na spożywanie słodkich rzeczy. Wśród wartych uwagi znajduje się: dieta ketogeniczna, dieta śródziemnomorska, detoks cukrowy oraz metody oparte na poście; bardzo ciekawym przykładem tej ostatniej jest dieta Daniela. Przy wyborze konkretnego programu dietetycznego należy kierować się indywidualnymi potrzebami oraz preferencjami; czasem warto wcześniej zasięgnąć porady dietetyka, który dopasuje program żywieniowy pod kątem stylu życia, stanu zdrowia oraz weźmie pod uwagę nasze motywacje i oczekiwania. Jeśli z jakiś powodów wolimy działać na własną rękę, miejmy świadomość, że przy okazji wprowadzenia bezcukrowej diety, warto wyłączyć z niej wszystkie inne niezdrowe produkty, zwłaszcza te wysoko przetworzone. Dieta nie przyniesie bowiem spektakularnych efektów, jeśli ograniczymy cukier, nie rezygnując przy tym z innych, szkodliwych produktów.

Węglowodany w diecie bezcukrowej 

Węglowodany dzielimy na proste i złożone. Te pierwsze powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi; znajdziemy je w owocach (fruktoza), mleku (galaktoza), cukrze spożywczym (sacharoza), piwie (maltoza) oraz niektórych warzywach. Ponadto występują one w produktach przetworzonych i rafinowanych. np. w cukierkach i napojach gazowanych. Węglowodany złożone trawione są znacznie dłużej, przez co powodują mniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Znajdziemy je w roślinach strączkowych, bogatych w skrobię warzywach oraz w pełnych ziarnach zbóż, obecnych np. w pieczywie wieloziarnistym. 

Węglowodany stanowią główne źródło energii dla organizmu. Bez nich mózg gorzej pracuje, pojawia się zmęczenie, następują braki w wytrzymałości fizycznej. Z tego powodu w diecie bezcukrowej nie trzeba rezygnować ze wszystkich węglowodanów. Należy natomiast ograniczyć do zera węglowodany pochodzące ze słodkich, przetworzonych przekąsek. Zamiast tego należy swoją dietę oprzeć na odżywczych posiłkach z dużą ilością błonnika, przeciwutleniaczy oraz dobrych tłuszczy. Dodatkowo należy zwracać uwagę, by spożywane produkty miały jak najmniejszy indeks glikemiczny. Na tej podstawie można przedstawić ogólną listę produktów dozwolonych oraz tych, które są zakazane.

Produkty dozwolone 

Zielone warzywa liściaste  (takie jak szpinak i sałaty o ciemnych liściach). Zawierają wszystkie niezbędne witaminy, minerały, fitoskładniki, przeciwutleniacze oraz błonnik, co korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi (błonnik spowalnia proces trawienia, zapobiegając gwałtownym zwyżkom cukru).

Inne zielone warzywa (tzw. kapustne). Brokuły, kapusta, jarmuż i kapusta chińska a także kalafior; podobnie jak wymienione powyżej warzywa są ,,żywieniową skarbnicą’’.

Warzywa morskie (glony). Zawierają duże ilości substancji odżywczych, w tym jod, który uznaje się za niezwykle istotny dla funkcji życiowych organizmu.

Owoce. Są doskonałym źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Niestety zawierają w sobie dużo cukru, a zawarta w nich fruktoza gwałtownie podnosi jego poziom we krwi. W czasie diety bezcukrowej należy spożywać owoce, które cechuje niższa zawartość fruktozy i niski indeks glikemiczny. Dozwolone w niewielkich ilościach są owoce cytrusowe oraz jagodowe.

Chude mięso, drób i wieprzowina. Produkty tenie zawierają żadnych cukrów, zatem można je bezpiecznie spożywać na diecie bezcukrowej. Drób i wieprzowina są doskonałym źródłem białka, zawierając przy tym niewielką ilość tłuszczu. Białka tych mięs dają uczucie sytości oraz pomagają spowolnić wchłanianie spożywanych wraz z nimi cukru i skrobi.

Rośliny strączkowe. Z uwagi na zawarty w nich błonnik, pomagają utrzymać lub obniżyć poziom cukru we krwi. Zaliczamy do nich groch, fasole, soczewica, orzeszki ziemne.

OrzechyMigdały. Orzechy pistacjowe, włoskie, pekan, makadamia i nerkowce zawierają białka, zdrowe, nienasycone tłuszcze oraz błonnik, przez co są doskonałym źródłem energii i z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe przekąski słodyczowe. 

Białka. Znajdują się we wszystkich produktach zwierzęcych, takich jak mięso, jaja, drób i nabiał, jak również w orzechach i roślinach strączkowych. Białko dostarcza niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi samodzielnie zsyntetyzować. Daje uczucie sytości, pomaga utrzymać dobre samopoczucie i stabilizuje poziom cukru we krwi. 

Tłuszcze. Wybór właściwego rodzaju tłuszczu jest główną elementem diety bezcukrowej. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), do których należą także kwasy omega-3, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, chronią układ sercowo-naczyniowy oraz regulują stężenia cukru we krwi. ,,Dobre tłuszcze’’ znajdują się np. w olejach, orzechach, nasionach, pestkach oraz niektórych gatunkach ryb.

Oliwki i oliwa. Zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz polifenole, które przeciwdziałają procesowi glikacji. Tłuszcz w oliwie i oliwkach pomaga obniżyć poziom całkowitego cholesterolu we krwi oraz ,,złej’’ frakcji LDL, obniża stężenie cukru oraz ciśnienie krwi. 

Mikroelementy. Przyjmowanie odpowiednio wysokiej dawki mikroelementów chroni przed złamaniami kości, nadciśnieniem, insulinoopornością i chorobami układu krążenia.

Przyprawy ziołowe i korzenne. Imbir, cynamon, ziele angielskie oraz goździki, szałwia, majeranek, estragon i rozmaryn oraz inne zioła łagodzą stany zapalne poprzez obniżanie poziomu cukru we krwi, zapobiegają również procesowi glikacji. 

PRODUKTY ZAKAZANE

Rafinowane zboża. Zaliczamy do nich biały ryż, białą mąkę, wiele rodzajów płatków śniadaniowych, krakersy, pieczywo, ciastka. Wszystkie te produkty zajmują wysoką pozycję w skali indeksu glikemicznego. Ponadto w trakcie ich przetwarzania usuwane są składniki odżywcze i błonnik, więc w żaden dobroczynny sposób nie wpływają na nasz organizm. 

Warzywa. Warzywa mają walory zdrowotne, zawierają witaminy oraz minerały i z powodzeniem można zastąpić je słodkościami. Niestety jeśli zależy Ci na jak najlepszych i jak najszybszych efektach, niektóre z nich musisz wykreślić z jadłospisu. W szczególności chodzi tu o kukurydzę, ziemniaki, bataty, dynię piżmową oraz buraki, które mają wysoką zawartość skrobi oraz wysoki indeks glikemiczny. 

Owoce. Jak wspomniano,spożywanieowoców z wysoką zawartością fruktozy oraz o wysokim indeksie glikemicznym może wyzwolić duży apetyt na słodycze. W przypadku owoców należy wykluczyć również te suszone, ponieważ proces suszenia pozbawia owoce wody, przez co zamieniają się one w postać skondensowaną z większą zawartością cukru.

Napoje gazowane, dietetyczne. Zwykłe napoje gazowane są mieszaniną środków chemicznych i sztucznych barwników, z dużą ilością cukru, stąd nie mają one żadnej wartości odżywczej, a stanowią jedynie ,,puste kalorie’’.

Sztuczne słodziki. Liczne badania wykazały negatywne skutki uboczne stosowania sztucznych słodzików; działają one na organizm niemal tak samo jak prawdziwy cukier oraz co gorsza wzmagają apetyt. Sztuczne słodziki mogą też powodować liczne skutki uboczne, takie jak: bóle głowy, napady padaczkowe, wzrost  masy ciała, utrata pamięci, wzdęcia.

Zbyt wiele cukru, niezdrowych tłuszczów oraz przetworzonej żywności typu fast foods w diecie zatyka ciało, prowadząc do wystąpienia wielu stanów zapalnych oraz pozbawiając organizm rezerw składników odżywczych. Odstawienie słodyczy oraz innych szkodliwych produktów niesie za sobą wiele konsekwencji prozdrowotnych. Pozwala wyeliminować wiele uciążliwych problemów jak np. zaparcia, zespół jelita drażliwego, wzdęcia; dodatkowo stwarza warunki do wyższego przyswajanie witamin i mikroelementów z pożywienia. Wyeliminowanie słodkich rzeczy daje również szansę na pozbycie się nadwyżkowych kilogramów, dodaje energii oraz w sposób naturalny poprawia samopoczucie. Na diecie bezcukrowej zauważymy widoczną poprawę kondycji skóry.

Mówiąc w wielkim skrócie: z cukrem nie jest Ci do twarzy! Jeżeli chcesz być młoda i piękna, zadbana i pełna energii wyeliminuj słodycze z diety oraz wszystkie te produkty, które sprawiają, że tracisz na zdrowiu, urodzie i wydajności. Ogranicz zatem cukier i postaw na nową siebie! 

autor: Kamila Kopczyńska

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj swoje zdanie na ten temat

Twój mail nie zostanie nigdzie opublikowany

Copyright 2021