fbpx

Lody domowe – sprawdzony przepis!

Są zdecydowanie zdrowsze od tych kupnych i na pewno mniej kaloryczne, czy pyszniejsze? Oceńcie same!

SKŁADNIKI:

4 duże banany

2 czubate łyżki mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce całą noc)

2 łyżki wody kokosowej pozostałej z puszki mleka kokosowego

3 łyżki masła orzechowego (dobrej jakości* lub domowego – może być z drobinkami orzechów)

3 łyżki dżemu (ulubiony smak, może być słodzony ksylitolem)

pojemnik na lody – 500ml

Wskazówki odnośnie mleka kokosowego:

Mleko kokosowe po wyjęciu z lodówki może się rozwarstwić i tak ma być. Tłuste mleko osadzi się na górze, mniej więcej do 3/4 wysokości puszki, reszta to woda kokosowa, która pozostanie na spodzie. Nie wylewaj jej!

Jeśli mleko nie jest gęste, znaczy, że jest słabej jakości i prawdopodobnie ma mało tłuszczu kokosowego. Takie mleko już nie zgęstnieje. Można je użyć np. do zupy, ale lody czy bita śmietana z nich niego nie wyjdzie. Najlepsze mleko kokosowe powinno mieć od 80% kokosa.

Wykonanie lodów domowych:

Lekko rozmrożone banany włóż do kubka blendera, dodaj mleko kokosowe i dokładnie zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 2 łyżki mała orzechowego i raz jeszcze dokładnie zmiksuj.

Dodaj dżem truskawkowy i 1 łyżkę masła. Delikatnie wymieszaj łyżką, ale tak, aby składniki nie połączyły się. Daje to bardzo fajny efekt wizualny i smakowy.

Lody przełóż do dużego pojemnika, przykryj pokrywką i włóż do zamrażarki na conajmniej 6-9 godzin. Można w międzyczasie ze dwa razy wymieszać lody, dokładnie od spodu, aby zamarzły równomiernie.

Ponieważ banany i mleko kokosowe są zmrożone, powstanie z nich dosyć gęsta, zimna masa. Można ją zjeść bez mrożenia, wówczas lody będą miały dosyć „luźną” konsystencję. Dla osiągnięcia efektu „prawdziwych” lodów, trzeba zmrażać 6-9 godzin w zależności od wielkości pojemnika na lody.

*aby sprawdzić, czy skład masła jest dobry, skorzystaj ze specjalnej aplikacji np. Zdrowe zakupy

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj swoje zdanie na ten temat

Twój mail nie zostanie nigdzie opublikowany