fbpx

BOWLA – najwygodniejszy posiłek naszych czasów

Bowla to trend, który opanował internet oraz najmodniejsze restauracje. Bowl food w dosłownym tłumaczeniu znaczy: miska jedzenia, więc brzmi zdecydowanie nudniej i pospoliciej niż w wersji angielskiej. Z początku nie każdy może kojarzyć to popularne danie, jednak wystarczy wpisać w przeglądarkę hasło, a sprawa stanie się jasna dla wszystkich. Bowl food jest posiłkiem podawanym po prostu w misce, jednak nie jest zupą – w klasycznym ujęciu. Więc czym jest dokładnie?

Podstawowym „składnikiem” jest miska, reszta jest zmienna i uzależniona od gustu i preferencji osoby przygotowującej posiłek oraz tego, co znajduje się w jej lodówce. Nawet sobie nie wyobrażacie, jakie pyszności można wyczarować z tego, co akurat mamy na stanie. Jedzenie podane w misce jest wygodniejsze do spożycia, a przygotowane może być na słodko, słono, ostro, na śniadanie, lunch czy kolację. Z założenia ma to być posiłek prosty do przygotowania ale też pożywny. Ważne, by dodawać składniki, które lubimy.

Jeśli dbamy o dobre nawyki żywieniowe, bowla jest doskonałą formą posiłku, w której możemy dowolnie komponować składniki odżywcze np. witaminy w towarzystwie zdrowego tłuszczu. Bowla to coś więcej niż sałatka, bo nie zawsze bazą musi sałata, ale może.

Smoothie bowl
Smootkie bowl stanowi idealne rozwiązanie na śniadanie, które nie tylko będzie zdrowe, ale również zaspokoi głód na kilka godzin. To nic innego jak miska gęstego, owocowego smoothie z dodatkiem nasion, bakalii, która pysznie smakuje, i wygląda bardzo apetycznie.

Jak zrobić smoothie bowl?

Potrzebne będą:

  • 1 banan
  • 1 kubek owoców świeżych bądź mrożonych
  • pół kubka płynu, np. jogurty, mleka, wody kokosowej lub soku owocowego
  • 1 łyżka substancji słodzącej
  • dodatki do ozdoby i smaku wedle uznania

Całość blendujemy ze sobą. Zostawiamy część owoców do dekoracji. Możemy, dla urozmaicenia, dodać jeszcze „coś zielonego” np. listki mięty.

Można też pokusić się o wersję bardziej egzotyczną.

Smoothie bowl z mango i ananasem

Składniki:

  • szklanka zamrożonego mango
  • szklanka zamrożonego ananasa
  • pół szklanki wody kokosowej
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Blendujemy ze sobą: mango, ananasa, wodę kokosową i banana. Ozdabiamy resztą składników.

Buddha bowl

Buddha bowl zwane również miską mocy, jest świetnym pomysłem na lunch bądź kolację. Nazwa odnosi się do postaci Buddy Siakjamuni, ponieważ nosił on ze sobą miskę, którą wieśniacy z odwiedzanych przez niego wiosek napełniali jedzeniem, jednak to tylko jedna z kilku teorii. Posiłek ten może zostać wykonany w wersji wegetariańskiej bądź wegańskiej. Taka miska ma dostarczyć organizmowi wartości odżywcze, witaminy, sprzyjać samopoczuciu oraz dbać o sylwetkę. Pozwala również opróżnić lodówkę z produktów, które w niedługim czasie musielibyśmy wyrzucić. Produkty mogą być surowe, ugotowane, grillowane bądź pieczone.

Aby skomponować Buddha bowl, należy przestrzegać kilku zasad:
1. Baza powinna się składać z zielonych liści, na przykład: rukoli, szpinaku, jarmużu czy mixu sałat.
2. Węglowodany złożone mają za zadanie zapewnienie uczucia sytości, powinny zajmować 1/4 misy, przykładowe to: dynia, batat, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż pełnoziarnisty.
3. Owoce bądź warzywa są niezbędnym elementem miski mocy, a wachlarz przykładowych produktów jest nieograniczony
4. Białko ma zapewnić dopływ energii i stanowić 1/4 misy, a jego wybór zależy od diety, czy jest wegetariańska, wegańska bądź bogata w mięso.
5. Dobre tłuszcze gwarantują przyswajalność witamin z warzyw, korzystnie wpływa na walory smakowe oraz obniża indeks glikemiczny, dlatego warto zadbać o to, by miska miała w sobie garść orzechów, pestek słonecznika lub łyżkę dobrej oliwy.
6. Dodatki są wisienką na torcie, to może być sos, jogurt, kiełki bądź hummus.

Buddha bowl z kurczakiem/tofu

Składniki:

  • Filet z kurczaka/opakowanie tofu
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1 awokado
  • 1 żółta papryka
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek rzodkiewki
  • główka sałaty
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • garść ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Komosę przepłukać zimną wodą i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Filet z kurczaka/tofu natrzeć solą i pieprzem, następnie podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Gdy ostygnie, należy je pokroić w paski. Sałatę umyć i porwać na drobniejsze kawałki. Awokado należy pokroić w paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, paprykę w kostkę. Składniki należy wkładać do misek, nie mieszając ich, na wierz posypać ziarnami słonecznika. 

autor: Patrycja Augustyniak
foto: canva.com

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj swoje zdanie na ten temat

Twój mail nie zostanie nigdzie opublikowany