Są zdecydowanie zdrowsze od tych kupnych i na pewno mniej kaloryczne, czy pyszniejsze? Oceńcie same!
SKŁADNIKI:
4 duże banany
2 czubate łyżki mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce całą noc)
2 łyżki wody kokosowej pozostałej z puszki mleka kokosowego
3 łyżki masła orzechowego (dobrej jakości* lub domowego – może być z drobinkami orzechów)
3 łyżki dżemu (ulubiony smak, może być słodzony ksylitolem)
pojemnik na lody – 500ml
Wskazówki odnośnie mleka kokosowego:
Mleko kokosowe po wyjęciu z lodówki może się rozwarstwić i tak ma być. Tłuste mleko osadzi się na górze, mniej więcej do 3/4 wysokości puszki, reszta to woda kokosowa, która pozostanie na spodzie. Nie wylewaj jej!
Jeśli mleko nie jest gęste, znaczy, że jest słabej jakości i prawdopodobnie ma mało tłuszczu kokosowego. Takie mleko już nie zgęstnieje. Można je użyć np. do zupy, ale lody czy bita śmietana z nich niego nie wyjdzie. Najlepsze mleko kokosowe powinno mieć od 80% kokosa.
Wykonanie lodów domowych:
Lekko rozmrożone banany włóż do kubka blendera, dodaj mleko kokosowe i dokładnie zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 2 łyżki mała orzechowego i raz jeszcze dokładnie zmiksuj.
Dodaj dżem truskawkowy i 1 łyżkę masła. Delikatnie wymieszaj łyżką, ale tak, aby składniki nie połączyły się. Daje to bardzo fajny efekt wizualny i smakowy.
Lody przełóż do dużego pojemnika, przykryj pokrywką i włóż do zamrażarki na conajmniej 6-9 godzin. Można w międzyczasie ze dwa razy wymieszać lody, dokładnie od spodu, aby zamarzły równomiernie.
Ponieważ banany i mleko kokosowe są zmrożone, powstanie z nich dosyć gęsta, zimna masa. Można ją zjeść bez mrożenia, wówczas lody będą miały dosyć „luźną” konsystencję. Dla osiągnięcia efektu „prawdziwych” lodów, trzeba zmrażać 6-9 godzin w zależności od wielkości pojemnika na lody.
*aby sprawdzić, czy skład masła jest dobry, skorzystaj ze specjalnej aplikacji np. Zdrowe zakupy